Kryssarklubben På Kryss Övriga Kretsar In English

Start Verksamhet Västpricken Bli medlem Butiken Forum Kontakta oss

(redirected from HAK.Dubbar)

Konsten att förtöja i en SXK Förtöjningsdubb!

De dubbar Västkustkretsen sätter ur har alltid ”ögat” mot vattnet, detta för att linan inte skall glida av.

Ögat är INTE till för att trä en lina igenom, då har man blockerat dubben och grannbåten får svårt att lägga sin tamp över dubben.

Första båten på plats lägger sin tamp över dubben. Låt gärna tampen gå dubbel – från båten runt dubben och tillbaka – då är det lätt att göra loss utan att gå iland. Men det går bra även med ett ”öga” på tampen.

Andra båten kan då använda dubben genom att trä sin tamp underifrån upp genom den första båtens tamp och över dubben – se bild nr 1.

Kommer en tredje båt och vill nyttja samma dubb så gör man likadant som den andra båten. D.v.s. man trär sin tamp underifrån upp genom både de första tamparna och över dubben. Se bild 2.

Gör man på detta sätt kan vilken av båtarna som helst göra loss själv, utan att behöva lossa någon annans tamp. Även om de andra tamparna ligger med hög belastning.

Dessa förtöjningsdubbar sätter Kryssarklubben ut för allas säkerhet och de är fria att användas av alla. Sträck gärna ut en öppen och välkomnande hand när någon kommer för att förtöja, man får ofta en trevlig pratstund och ibland vänner för livet!


Gillar du denna sidan?


Om Västkustkretsen

Västkustkretsen har en mycket omfattande verksamhet som syftar till att göra Ditt båtliv enklare, roligare och inte minst säkrare.

Genom bland annat alla våra föredrag, utbildningar, eskadrar och inte minst våra naturhamnskisser, bojar och dubbar så blir du mer påläst och har alltid nära till mer information när du behöver den!

Kontakta oss

Svenska Kryssarklubben
Västkustkretsen
Talattagatan 24
426 76 Västra Frölunda
Telefon: 031-69 00 69
E-post: vastkustkretsen@sxk.se

Ansvarig utgivare

Peter Junermark, ordförande

Ändrad: 2016-01-21 15:07.
Visad: 5038 gånger.