Kryssarklubben På Kryss Övriga Kretsar In English

Start Verksamhet Västpricken Bli medlem Butiken Forum Kontakta oss

2015-01-14 - Dubbfrö


Dubbfrö

Nu är det dags att börja planera för årets båtsemester. Köp en påse dubbfrö på Kryssarklubbens kansli. Fyll några äggkartonger med stenmjöl, sätt ner fröna ett och ett. Håll stenmjölet fuktigt i någon månad. När fröna grott och börjat växa, välj ut de fina raka exemplaren, plantera om dem i större krukor, ställ dem ljust och vattna väl.

Till våren har ni en uppsättning fina hållbara dubbar, klara att sättas ut i våra naturhamnar. De behövs, eftersom de äldsta exemplaren i vår skärgård är bort mot 60 år och har börjat vissna.

Nej, riktigt så går det inte till. Det är Hamn- och Ankarplats- Kommittén (HAK) inom Västkustkretsen, som varje vår är ute och gör omplantering av dubb, mäter in djup, kompletterar och dokumenterar nya naturhamnar.

Allt arbete görs ideellt. Kostnaden för utrustning och material har täckts in med hjälp av de publikationer, som getts ut under årens lopp. Nu har, som sagt, en hel del dubbar fallit för åldersstrecket och behöver bytas ut av säkerhetsskäl. Eftersom vi inte lyckats med vår odling av dubbfrö måste vi köpa färdiga dubbar att sätta ut. Det kostar!

Här kan du göra en insats. Det finns idag ungefär 6 000 dubbar i våra naturhamnar. Varje dubb som behöver ersättas drar kostnader. Om vi sätter ut 500 nya dubbar under året, fördelar sig våra kostnader per dubb så här:

  • Inköp dubb: 54,50
  • Slitage maskiner/borr: 13,50
  • Båtar/motorer: 24,00
  • Verktyg: 3,75
  • Förrådshyra/transporter: 9,00
  • Totalt: 104,75

Om du köper vårt dubbfrö för 100 kronor (rabatt 4,75), hjälper det oss att kunna plantera ut en ny dubb under säsongen.

Ditt Dubbfrö kan du köpa i vår webbutik:

Köp Dubbfrö i Butiken

Hälsningar

Hamn- och Ankarplats- Kommittén (HAK)


Gillar du denna sidan?


Om Västkustkretsen

Västkustkretsen har en mycket omfattande verksamhet som syftar till att göra Ditt båtliv enklare, roligare och inte minst säkrare.

Genom bland annat alla våra föredrag, utbildningar, eskadrar och inte minst våra naturhamnskisser, bojar och dubbar så blir du mer påläst och har alltid nära till mer information när du behöver den!

Kontakta oss

Svenska Kryssarklubben
Västkustkretsen
Talattagatan 24
426 76 Västra Frölunda
Telefon: 031-69 00 69
E-post: vastkustkretsen@sxk.se

Ansvarig utgivare

Peter Junermark, ordförande

Ändrad: 2016-01-29 09:43.
Visad: 1868 gånger.