Kryssarklubben På Kryss Övriga Kretsar In English

Start Verksamhet Västpricken Bli medlem Butiken Forum Kontakta oss

Bloggen

Maritima pepparkakor

Nu finns de maritima pepparkaksmåtten åter i lager. Välkomna förbi kansliet i Långedrag eller besök vår Webshop.

ca 150 st

[ Läs mer här. ]


Varför ska du gå utbildning?

Västkustkretsen har i mer än 50 år bedrivit utbildningsverksamhet med huvudsyfte att öka säkerheten på sjön. Vårt utbud i dag omfattar cirka 35 olika utbildningar per termin och vi utbildar 500-600 personer varje år.

Varför skall du gå utbildning?

[ Läs mer här. ]


Ha en rolig tur på sjön

Med kunskap blir båtturen roligare och säkrare för alla ombord.

Västkustkretsen har många utbildningar som passar både nybörjare och proffs. Som ett första steg kan du börja med Förarintyg med praktik i båt. Ytterligare utbildningar finns inom navigation, båtteknik, långfärd, radiokommunikation, sjukvård, väder och sjömanskap.

Läs mer och anmäl dig på vår webbplats.

[ Läs mer här. ]


Internationella flytvästdagen

21 maj är det Internationella flytvästdagen och det vill Kryssarklubben uppmärksamma. Kryssarklubben hjälper dig att göra din uppblåsbara flytväst säker genom montering av säkring och kontroll av flytväst. Under våren har över 200 flytvästar kontrollerats och fått en säkring monterad av Kryssarklubben. Här kommer ytterligare ett tillfälle att få hjälp med detta.

  • Tid: Lördagen den 21 maj
  • Plats: Västkustkretsens lokaler, Talattagatan 24 i Långedrag.

[ Läs mer här. ]


Årets första eskader

Årets första eskader har genomförts under Kristi himmelsfärdshelgen och som vanligt var målet Läsö, Österby hamn. I år var det 17 båtar som deltog i eskadern, sex motorbåtar, en motorseglare och tio segelbåtar.

Eskadern lyckades pricka in årets första rejäla högtryck med sol och riktig sommartemperaturer. Eskadern anlände till Läsö under torsdagen och fick plats i fiskehamnen. Deltagarna var både rutinerade deltagare och de som seglade eskader för första gången. Alla var mycket nöjda med helgen. På lördagen gick hälften mot Sverige och resten stannade kvar en dag till och njöt av solen och Läsö. Trots att eskadern låg tidigt i maj var det massor av båtar på Läsö, Österby.

[ Läs mer här. ]


Teknisk träff - uppblåsbara flytvästar

Intresset för den tekniska träffen med uppblåsbara flytvästar var väldigt stort. Vi kommer att ha ytterligare ett tillfälle den 9 maj där du kan få hjälp med att göra din uppblåsbara flytväst säker genom montering av säkring och kontroll av flytväst.

  • Tid: Måndagen den 9 maj
  • Pris: Gratis

[ Läs mer här. ]


Mejlproblem

Under uppgraderingen av vår mailserver har de formulär som används för anmälningar och meddelanden här på vår webb inte fungerat som tänkt. Detta är nu ordnat! Men risken är stor att vi inte har fått din anmälan eller meddelande om du har skickat den mellan måndag (25/4) och onsdag lunch (27/4).

Enklast gör du din anmälan igen eller skickar meddelandet igen.

Vi ber ursäkt för detta!

[ Läs mer här. ]


Teknisk träff - uppblåsbara flytvästar

Kryssarklubben hjälper dig att göra din uppblåsbara flytväst säker genom montering av säkring och kontroll av flytväst.

Sedan en tid tillbaka är det känt att gaspatronen i Baltics flytvästar, och ev. även andra med samma utlösningsmekanism, kan lossna. Baltic har tagit fram en säkring för detta och ett verktyg för montering. Det är viktigt att få säkringen monterad, en väst med lös patron fungerar inte.

Kryssarklubben erbjuder medlemmar att få säkringen monterad, vi kommer också att blåsa upp din väst för att se att den är hel samt väga patronen för att se att den innehåller rätt mängd gas.

[ Läs mer här. ]


Säkerhetsdag

I helgen som gick arrangerade Västkustkretsen den årliga säkerhetsdagen. Inbjudna var alla våra elever som deltagit i våra utbildningar hösten 2015 och våren 2016. Självklart fick man ta med sig hela familjen.

Temat för dagen var sjösäkerhet i fritidsbåt. På de olika stationerna fick man möjlighet att öva i att skjuta nödraket och nödbloss. Släcka brand med släckare, kasta hansalina och livboj.

[ Läs mer här. ]


Barn- och ungdomseskadrar

Det finns fortfarande några platser kvar på våra barn, barnbarn och ungdomseskadrar under sommaren 2016.

Att segla eskader är ett trevligt och lättsamt sätt att komma lite längre, kanske till nya färdmål och inte minst träffa nya båtvänner. I sommar har ni chansen att följa med på någon av våra barn, barnbarn och ungdomseskadrar.

Barn- och barnbarnseskader till Limfjorden med start i Fredrikshamn (17-29 juli).

[ Läs mer här. ]


Vårens träffar och föredrag!

Attach:2016-03-07-Träffar.jpg Δ Δ

Under våren har Västkustkretsen ett späckat program med olika träffar och föredrag. Det har tillkommit flera nya träffar och föredrag, bland annat en träff om ”Av och – påmastning” och en om ”Tips och tricks vid tilläggning i naturhamn”. Båda är träffar med praktiska tips som kommer väl till pass nu när våren närmar sig. Hela vårens utbud hittar du på vår hemsida där du även kan göra din anmälan.

Vårens träffar och föredrag hittar du här.

[ Läs mer här. ]


Nu är det hög tid att anmäla sig till vårens utbildningar!

Än finns det några platser kvar på flera av vårens utbildningar. Men vänta inte för länge då några av utbildningarna startar redan under nästa vecka.

Vi erbjuder utbildningar inom följande områden: Förarintyg, Kustskepparintyg, Mörkernavigering, Utsjöskepparintyg, Kanalintyg, Räkna med tidvatten, Radarintyg, Båtmekaniker, Vårda din dieselmotor, Motorkunskap för tjejer, El ombord, Sjömanskap, Splitsa flätat, SRC, Uppgradera VHF till SRC, SRC, Båtmanövrering i teori och praktik, Båtmanövrering – tjejer, Manövrering för högfartsbåt, Sjukvård Ombord, HLR men AED-hjärtstartare, Masttrim och riggsäkerhet, Segelkontroll, Hur man kan tolka väder, Väder förbåtfolk, Väder för långfärdsseglare och Bemästra GRIB-filer.

[ Läs mer här. ]


Västkustkretsen släpper ny publikation - Onsala-Skärhamn

Lagom till Båtmässan i Göteborg släpper Hamn- och ankarplatskommittén i Västkustkretsen en ny publikation, Onsala – Skärhamn. Denna publikation är speciellt framtagen för de som rör sig runt om i Göteborgs skärgård.

Publikationen som är ett utdrag ur Västkustens Naturhamnar täcker sträckan Onsala till Skärhamn. Alla hamnar beskrivs i text och med flygfoto i färg där 2-meters kurvan är inritad. I början av pärmarna hittar du övergripande information om platserna i publikationen. Vid köp av publikationen får du samtidigt tillgång till appen SXK-V där du hittar alla Västkustens Naturhamnar, fram till och med 10 juni 2017. Vi köp av publikationen kan du teckna dig för en prenumeration av appen för 150:-/år.

[ Läs mer här. ]


Båtmässan i Göteborg 6-14 februari 2016

Nu laddar vi för Båtmässan i Göteborg!

Montern är på plats inne på Svenska Mässan och våra funktionärer håller för fullt på att bygga upp den. På lördag, 6 februari när portarna slås upp finns vi redo i vår monter på plan 2, F04:52 och F04:53. Ni är varmt välkomna att besöka oss i montern. Vi kommer att sälja medlemsvaror och alla våra publikationer samt finnas till hands för frågor och funderingar från er medlemmar. Är du inte medlem så finns det möjlighet att bli det i montern. Vi kommer även i år att ha en spännande tävling där du kan vinna fina priser. Från Stora Scen på plan 1 kan du lyssna på inspirerande föredragshållare från Svenska Kryssarklubben. Måndag – torsdag kl. 15:00 och fredag kl. 13:00.

Ta med en landkrabba - Gå 2 betala för 1. Söndag 7 februari, måndag 8 februari och tisdag 9 februari. Mot uppvisande av talongen som skickades ut i senaste numret av På Kryss får du köpa två biljetter för priset av en i kassan på Svenska Mässan. Erbjudandet gäller endast dessa datum och på ordinarie pris.

[ Läs mer här. ]


Sommarens eskadrar

Är du intresserad av att segla eskader i sommar? Vi har ett brett utbud av vuxen, barn- och ungdomseskadrar. På onsdag den 20 januari kl. 18,30 är det dags för årets eskaderpresentation. Under kvällen kommer alla sommarens eskadrar att presenteras av eskaderledarna. Det blir fina bilder och information som hjälper dig att välja vilket färdmål du vill vara med på. Har du aldrig varit med på en eskader tidigare och är lite nyfiken att pröva, så har vi en kortare eskader till Läsö 4-7 maj. Mer att läsa om sommarens alla eskadrar hittar du under eskadersidorna. Nya som gamla eskaderdeltagare - alla medlemmar är välkomna med!

Anmälan till eskadrarna öppnar 21 januari och den 26 januari börjar deltagarplatserna att fördelas.

Anmälan till eskaderpresentationskvällen och eskadrarna hittar du på Västkustkretsens hemsida.

[ Läs mer här. ]


Utbildning

Nu kan du anmäla dig till vårens utbildningar!

Kunskap ger ökad säkerhet och skapar trivsel ombord. Våra utbildningar vänder sig till dig som är ny på havet och även till dig som har erfarenhet av båtlivet och vill utöka din kunskap. Vi har ett brett utbud som täcker de flesta områden och några av utbildningarna vänder sig till enbart ungdomar eller kvinnor. Utbildningsprogram och anmälan till utbildningarna hittar du på vår hemsida.

Vi erbjuder utbildningar inom följande områden:

[ Läs mer här. ]


Vintersegling

Vintern är här och för oss som vinterseglar kan vintern beskrivas som den andra säsongen. Samma båt, samma principer och samma skärgård men ändå så olikt gentemot sommarsegling. Och nej, man måste inte ha en stålbåt för att kunna segla på vintern. Snarare tvärtom! En plastbåt är ofta bättre isolerad och erbjuder därför mer komfort.

Att fira jul eller nyår ombord blir allt vanligare. Fler och fler hamnar erbjuder landström under hela vintern. Med fristående värmeelement kan komforten hållas hög i båten även utan dieselvärmare. I skärgården är det fler och fler restauranger som har helgöppet i anslutning till helgerna med julbord, julmiddag eller nyårsmiddag om man önskar lyxa till det lite och lämna den varma kajutan en stund.

I hamnar som Vinga och Käringön ligger det ofta ett antal vinterseglare under helgerna om man söker sällskap. Spontana eller planerade gemensamma fackeltåg, fyrverkeriuppskjutningar eller grillningar förekommer ofta. Medan det i många andra hamnar är enklare att få sin favoritplats och kunna ligga där som enda båt. Varför inte passa på att ordna en del av julstöket ombord under någon av adventshelgerna?

[ Läs mer här. ]


Hydrauliskt pressverktyg

Tekniska kommittén i Västkustkretsen har införskaffat ett hydrauliskt pressverktyg för kabelskor som klarar dimensionerna 10 - 300 mm2. Verktyget pressar i sexkant med ett maxtryck av 14 ton. Pressverktyget ligger i en plastväska med instruktion och tabell för mått på kabelskor.

Fler instrument för uthyrning och priser hittar du på: Tekniska instrument för uthyrning

Skapad: 2015-12-15

[ Läs mer här. ]


Julklappstips och ändrade öppettider

Julen närmar sig med stora steg och hos oss hittar du både hårda och mjuka julklappar.

Välkommen in till oss på kansliet, Talattagatan 24 i Långedrag eller till vår Webbutik.

Under jul- och nyårshelgerna kommer Västkustkretsens kansli att ha ändrade öppettider:

[ Läs mer här. ]


Forum

På Västkustkretsens webbplats finns det ett forum som är öppet för alla. I forumet finns kategorier för bland annat diskussioner, frågor och tips av mer lokal karaktär för Västkusten och Västkustkretsen.

Här går också att annonsera efter gastar eller skeppare, sälja/köpa båtprylar (eller båtar) och lägga upp egna reseberättelser om man vill!

Att använda forumet är ett utmärkt sätt att skaffa ny information och kunskap och dela med sig av det man kan.

[ Läs mer här. ]


Västkustkretsen startar blogg

Västkustkretsen har en omfattande verksamhet som täcker många olika områden. Om det är första gången du kommer i kontakt med Västkustkretsen rekommenderar jag dig att besöka kretsens webbsida. Tanken med den här bloggen är att Västkustkretsen regelbundet skall dela med sig av kunskap och inspiration för att berika ditt båtliv.

Vill du följa vårt bloggande rekommenderar jag dig att följa oss på vår sida på Facebook för då kommer du att bli informerad när vi postar nya inlägg. Om du uppskattar vår blogg är vi mycket tacksamma om du sprider den till dina vänner och andra båtintresserade.

Har du önskemål om vad vi skall skriva om, eller kanske själv har något att bidra med kontaktar du vårt kansli (vastkustkretsen@sxk.se).

[ Läs mer här. ]
Gillar du denna sidan?


Om Västkustkretsen

Västkustkretsen har en mycket omfattande verksamhet som syftar till att göra Ditt båtliv enklare, roligare och inte minst säkrare.

Genom bland annat alla våra föredrag, utbildningar, eskadrar och inte minst våra naturhamnskisser, bojar och dubbar så blir du mer påläst och har alltid nära till mer information när du behöver den!

Kontakta oss

Svenska Kryssarklubben
Västkustkretsen
Talattagatan 24
426 76 Västra Frölunda
Telefon: 031-69 00 69
E-post: vastkustkretsen@sxk.se

Ansvarig utgivare

Peter Junermark, ordförande

Ändrad: 2015-12-10 13:52.
Visad: 6062 gånger.